Omstreeks kwart voor acht vertrekt de stoet in een stille tocht vanaf het schoolplein richting het dorpsplein om daar samen de mannen, vrouwen en kinderen te herdenken die zijn omgekomen in de strijd voor vrijheid. Een strijd waar zeventig jaar geleden een einde aan kwam. Na enkele woorden van de voorzitter van het Plaatselijk Belang, John Jacobs werd nadat de klok acht maal had geslagen twee minuten stilte in acht genomen. Door het prachtige stille weer was de stilte haast tastbaar, slechts het geluid van een enkele vogel doorkruiste de gedachten van de aanwezigen. Aansluitend aan de stilte vulden de klanken van de ‘Last Post’ het plein.
Wethouder Durk Stoker van de gemeente Súdwest-Fryslan deelde zijn overdenkingen met het grote aantal aanwezigen en betrok vooral ook de vele aanwezige kinderen hierbij. Het door leerlingen gemaakte spandoek met de tekst ‘wie zijn ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst’ werd tijdens het voordragen van de namen op de gedenksteen, getoond. Waarna de bloem en kranslegging plaatsvond door de leerlingen, de wethouder en de nabestaanden van Geert van der Molen.
Aansluitend werd er nog een aantal zelfgeschreven ontroerende verhalen en gedichten voorgedragen door leerlingen van de basisschool. Waarna het ‘ Wilhelmus’ over het plein klonk en er voor de aanwezigen de gelegenheid was een rode roos bij het monument te plaatsen. De betrokken leerlingen uit de groepen 7 en 8 ontvingen na afloop van de herdenking in het dorpshuis een oorkonde voor de adoptie van het monument uit handen van Wethouder Stoker.
Organisatie dodenherdenking Plaatselijk Belang Raerd in samenwerking met ’t Raerderhiem.
Kranslegging namens de gemeente; Wethouder Stoker, Rense Sikkema en Arjen van der Ploeg
Bloemlegging namens school; Henk Veenstra
Bloemlegging nabestaanden Geert van der Molen; Jurjen & Jelmer van der Molen en Tineke Bosma Voorlezen namen op het monument; Sigrid Timersma en Arjan Jelle van de Velde
Spandoek gemaakt door; Ilse ter Schegget, Sanne van Vilsteren en Alida Terwisscha van Scheltinga
Spandoek gepresenteerd door; Milou van Haren en Sanne van Vilsteren
Oorlogsverhaal uit eigen familie verteld door Tara van der Meulen
Gedicht geschreven door Nena Compagne voorgedragen door Redmer Veldhuis
Gedicht geschreven door Nena Compagne voorgedragen door Tessa Venema
Gedicht geschreven door Lientje van der Meer voorgedragen door Nynke van de Velde
Eigen geschreven gedicht voorgedragen door Sytze-Jan de Vries
Uitdelen rozen; Tessa Venema en Sanne van Vilsteren
Tijdens de herdenking zijn een aantal foto’s gemaakt, klik hier om deze te bekijken.