Snitserdyk_De werkgroep   Snitserdyk_Sietske Poepjes2   Snitserdyk_Sytske Poepjes

Onderstaande publicatie is van de Fryslân Ring.

Glasvezel Snitserdyk slingerend van start

We zijn los! Op donderdag 15 januari is door Sietske Poepjes een slinger aan de glasvezelhaspel gegeven. Hiermee is de glasvezelaanleg aan de Snitserdyk symbolisch van start gegaan. Dit alles is mogelijk gemaakt door de werkgroep Stichting Glasvezel Snitserdyk, de Rabobank, Provincie Fryslân en Fryslân Ring.

Frans Hoekstra van Stichting Glasvezel Snitserdyk opende de feestelijke bijeenkomst. De stichting heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om voldoende aanmeldingen te krijgen. Hiervoor zijn de werkgroep leden meerdere malen langs de deuren gegaan, een hele prestatie dus! Ook Wim Nijman, directeur bedrijfsmanagement van de Rabobank en Roelof de Boer namens deFryslân Ring  kwamen aan het woord.

De gedeputeerde van de provincie Sietske Poepjes kreeg de eer om aan het rad, oftewel de glasvezelhaspel te draaien. Zij slingerde de Snitserdyk symbolisch van de telefoonkabel en analoge tv naar de nieuwe wereld van supersnel internet, smart tv en digitale zorg. De komende tijd wordt langs de weg een geul gegraven waar de glasvezelkabel in komt te liggen. Daarna wordt de kabel naar de woning gelegd.

De subsidieregeling, die op 1 juni 2014 is gesloten, is de opmaat naar grotere glasvezelprojecten via het Breedbandfonds en –loket. Hiermee ondersteunt de provincie de aanleg van een breedbandnetwerk in de buitengebieden van Friesland waar nog geen kabel- of glasvezelnetwerk aanwezig is. Naar verwachting start het Breedbandloket binnenkort en het Breedbandfonds rond de zomer.