De Griene Geaen is de vereniging van de acht dorpen in de Lege Geaen die samen willen werken aan het realiseren van een duurzame lokale samenleving in De Lege Geaën. Op de website www.grienegeaen.nl vindt u meer informatie over de Griene Geaën en haar activiteiten.

Zonnepanelenactie
In de Lege Geaen komen steeds meer daken met zonnepanelen. De zonnepanelenactie loopt nog tot 17 oktober 2013. Wilt u ook gebruik maken van het aanbod van de Griene Geaen, wees er dan snel bij.

Installatiebedrijf ASN uit Dokkum heeft een aantrekkelijk aanbod gedaan. Dit aanbod geldt tot 17 oktober a.s. Omdat hierover al afspraken zijn gemaakt, hoeft u dus geen extra importheffing te betalen.

Reactie van Jef Oosting: “Het plaatsen van de installatie ging zogezegd als van een leien dakje. Afspraak voor het plaatsen was vlot gemaakt, en zo ging de plaatsing ook.
Twee prettige monteurs hebben alles in elkaar gezet, hebben alles netjes opgeruimd achtergelaten en het werkte meteen perfect. Hulp met aanvraag voor subsidie en het aanvragen van een nieuwe meter werd zelfs voor ons gedaan. Totaal geen gedoe dus!!”

Neem dus zeker een kijkje op onze website, daar vind je de details en de prijzen voor verschillende aantallen panelen. Je kan via het aanmeldformulier op de website een vrijblijvende op maat gemaakte offerte aanvragen. Een duurzame investering met een aantrekkelijk rendement! Op de site vind je ook een versie van de presentatie van de startavond van de zonnepanelenactie.

Energiebesparing
In de Leeuwarder Courant stond onlangs een artikel dat we in augustus al ons deel van de aarde voor het jaar 2013 hebben verbruikt. Om te voorkomen dat we meer verbruiken dan de aarde kan geven, is besparing heel belangrijk. Het besparen op energie is ook nog eens financieel aantrekkelijk. Er is nu een aanbod van Bouwbedrijf Van den Bosch uit Gauw om voor 60 Euro een quickscan te laten maken van je huis. Daarmee weet je waar de belangrijkste besparingen te behalen zijn en welke maatregelen bijdragen aan een hoger woongenot. De BTW op renovaties aan je woning is op dit moment 6%. Meer informatie tref je aan op de website.

Lezing over bijen
Op donderdag 10 oktober komt imker en internationaal gerenommeerd bijenonderzoekster Romée van der Zee een lezing houden over bijen. De afgelopen jaren verschijnen over de hele wereld berichten over bijensterfte: massale sterfte van honingbijen in de winter. Dit is een probleem want bijen zijn de belangrijkste bestuivers van groente- en fruitgewassen.
Romée van der Zee is imker, woont in Tersoal en onderzoekt sinds 2009 in opdracht van het Ministerie van Landbouw de bijensterfte in Nederland. Deze bijzondere vrouw weet alles over bijen, hun nut voor de landbouw, het gevaar van pesticiden en de beruchte varroamijt. Op inspirerende wijze zal ze haar verhaal vertellen en kunnen wij haar het hemd van het lijf vragen. Ook over wat we zelf kunnen doen om bijensterfte tegen te gaan. Hou dus donderdag 10 oktober vrij in uw agenda. De lezing vindt plaats in de kerk van Goenga. De entree is € 2,– voor leden en € 5,– voor niet-leden.

Griene Geaën Jaarmarkt
De voorbereidingen zijn in volle gang. Op 9 november willen we een Jaarmarkt organiseren. Als je zelf een leuke workshop kan geven of mooie of lekkere producten hebt om te verkopen, meld je dan aan bij de Tuintjesclub van de Griene Geaën via tuintjesclub@grienegeaen.nl. Ook zal tijdens de Jaarmarkt de tweede editie van het Repaircafé plaatsvinden. Dus heb je nog spulletjes die je eigenlijk wel wilt proberen te repareren, gooi ze niet weg, maar bewaar ze voor onze eigen deskundigen uit de Lege Geaën. Samen kunnen jullie ze wellicht weer repareren!

Agenda
10 oktober Lezing Romée vd Zee in de kerk van Goenga, aanvang 20:00 uur
9 november Griene Geaën Jaarmarkt en Repaircafé

 

www.grienegeaen.nl