Ook deze zomer wordt dankzij de inzet van een grote groep vrijwilligers de Laurentiuskerk weer opengesteld voor bezoekers. Tijdens de openstelling worden de kijklustigen iets extra’s te geboden in de vorm van een (bescheiden) expositie. Vorig jaar werden de schilderijen van dorpsgenoot Ulke Siesling getoond, dit jaar staat er een tentoonstelling van werk van een Tjerkwerter kunstenaar op het programma.

Anne (Oane) de Vries is in 1946 geboren in Oranjewoud en woont sinds 1976 in Tjerkwerd. Tot een aantal jaren geleden was hij docent in het hoger onderwijs. Naast deze baan maakte hij kalligrafisch werk, pentekeningen (zand)collages en foto’s. Sinds 2009 bewerkt hij oude houten panelen, zoals kastplanken, vloerdelen en deuren. Deze zijn vroeger in grijze, groene, rode of andere kleuren geverfd. De bovenliggende kleur bedekt de oudere lagen. Door te krassen komt de ‘verfgeschiedenis’ aan het licht, soms teruggaand tot meer dan 135 jaar geleden. De panelen worden bewerkt door het al genoemde krassen, maar ook door kerven, boren, krabben en schuren.

Daarnaast schildert De Vries vlakken op zijn werk en lijmt hij er andere materialen op. Niet voor niets spreken we van ‘gemengde techniek’. Hier en daar zijn figuratieve elementen herkenbaar, zoals landschappen, gebouwen en dieren. De werken hebben geen titel, een titel beperkt namelijk de mogelijke betekenissen. Anne de Vries laat de invulling daarvan liever over aan de verbeeldingskracht van de kijker.

Loopt u komende zomer op zaterdagmiddag de kerk even binnen om dit intrigerende werk met eigen ogen te zien.

Openstelling: alle zaterdagmiddagen van juli en augustus en de eerste twee van september, telkens van 13.30-17.00 uur.